Group Copy 3 svg

Vår visjon

Vår visjon

UNILETT sin visjon

Unilett har mål som på den ene siden er helt ekstremt hverdagslig, men på den andre siden, veldig omstendelig. I korte trekk ønsker Unilett å gjøre det hverdagslig for alle å delta på kulturarrangementer. At funksjonshemning rett og slett ikke skal ha noen betydning når man vurderer hva man ønsker å finne på.

Hva er så UNILETT sitt ultimate mål (for øyeblikket)?

Unilett sitt ultimate mål er at alle og enhver, uavhengig av funksjonshemning, førlighet eller sensoriske plager, skal kunne bestille billetter; troppe opp på festivalen; delta; og reise hjem - akkurat slik ikke-funksjonshemmede allerede kan. Dette gjelder naturligvis alle arrangementer, men vi starter med konserter og festivaler.

​Høres det veldig rart ut at dette er Unilett sitt ultimate mål?

For de med friske kropper som bærer dem godt gjennom livet kan det virke rart at vårt høyeste mål er at folk skal kunne gjøre det samme som alle andre. Vi i Unilett er imidlertid ikke alene om å ha det målet. Mange organisasjoner og bedrifter arbeider for at funkiser skal kunne delta på lik linje som alle andre. Vi som starter prosjekter med litt dårligere kort enn den menige han, hun eller de, behøver gjerne litt tilrettelegging for å ha samme vilkår som "alle andre".

Det blir litt som når et barn har en krakk ved baderomsvasken, eller toalettene i barnehagen er ekstra små. Det er rett og slett tilrettelegging for at barnas små kropper skal kunne gjøre det samme som de voksne sine kropper kan. Gå på toalettet og vaske hendene uten å bli hindret av arkitektur, interiør, eller barrierer. 

Og Unilett sitt ultimate mål langt fram i tid?

Det hårete ultimate målet er at funksjonshemning ikke skal være noen hindring til å foreta seg noe som helst. At samfunnet faktisk er så universelt utformet, med tilstrekkelig tilrettelegging at samtlige kan delta uten at betydelig arbeid kreves. 

Er dette egentlig utførbart?

Dette er et godt spørsmål. Kanskje jeg skal stille et i retur: Er det ingen vits i å ha nullvisjon for kollisjoner og skadede i trafeikken når vi vet at noen kommer til å bli skadet eller dø uansett? Vitsen er at det hårete målet gjør at vi aldri slutter å strekke oss etter et mer inkluderende samfunn. Slik tenker også Unilett.

Bare fordi noe ikke er praktisk mulig, betyr ikke det at vi ikke skal strekke oss etter det. Bare fordi en komplett universelt utformet verden ikke er mulig å oppdrive, betyr ikke det at vi ikke skal gjøre alt vi kan. Det er også litt som å pusse tennene. Det nytter ikke å bare gjøre det én gang. Det må gjøres hver dag, gang etter gang, for det er da man får den virkelige effekten av tannpussing. 

​Gjør dette oss i Unilett til optimister? Kanskje. Men for å vite hvor vi skal, må vi vite hvor vi er; så vi starter med å hjelpe arrangører der de er, og så får vi stake ut kursen etter hvert.

UNILETT arbeider altså for at...

Arrangører ...

  • ... skal vite hvilke tiltak de kan fatte for å raskt, kostnadseffektivt, og på et sosialt inkluderende vis tilrettelegge sine arrangementer.
  • ... skal ha en kompetent, oppdatert kilde om behov og løsningsforslag til disse, som har en direkte innsikt i de utfordringer funkiser står overfor i møte med kulturarrangementer.
  • ... skal kunne samarbeide om å skape de beste løsninger for det enkelte arrangement. Når det gjelder festivaler og kulturarrangementer er det slik at "One size fits one" ("Én størrelse passer én"), og det krever løsninger med skreddersøm.

Kommuner ...

  • ... skal ha en alliert instans som ønsker å rådgi og veilede arrangører på lik linje med dem selv.
  • ... skal få tilgang til resultatene fra oppdaterte undersøkelser, intervjuer, og annet arbeid som forsker fram gode løsninger for kommunens innbyggere.
  • ... skal kunne dra nytte av kunnskapskombinasjonen arkitektur, festival og tilgjengelighet for å lage veiledere, regelverk og støtteordninger for å sikre tilgjengelighet ved alle arrangementer.

Leverandører ...

  • ... skal vite hvilke produkter som må til for å immøtekomme arrangørers behov for tilgjengelighet.
  • ... skal kunne rådgi sine kunder til å velge produktpakker som ivaretar universell utforming.
  • ... skal kunne være en alliert til alle arrangører, og hjelpe dem velge helhetlige løsninger som muliggjøre en smidig avvikling av arrangementer, og at effektivitet skal slippe gå på bekostning av tilgjengelighet.

Funkiser ...

  • ... skal få den samme, smertefrie, bestillingsprosessen som "alle andre" når de bestiller billetter til arrangementer.
  • ... skal ha en portal der de har rom til å dele sine erfaringer; gi råd; komme med forslag og nye løsninger; gi ris og ros til arrangører og andre.
  • ... skal få anledning til å benytte sin eksperterfaring med sin funksjonshemning til å skape reell endring i tilbudet for tilgjengelighet ved arrangementer. 

Har du flere spørsmål, eller ...

Vil du ta en prat?

Vi forstår at det ikke er lett å vite om man vil satse eller ei. Om du vil ta en prat over telefon eller e-post skriver du bare hva du lurer på under.

Ditt navn: *

Din e-postadresse: *

Ditt telefonnummer: *

Hvordan vil du helst bli kontaktet? *

Kort beskrivelse av ditt arrangement eller din henvendelse: *

Tekst merket med * er nødvendig for at vi skal kunne kontakte og følge deg opp.